Sperrstunde Freedom

Sperrstunde Freedom (geweest)

Herdenking van bevrijding Twente met Imagine van John Lennon als ultieme wens voor de toekomst

In 2015 was het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. In april 1945 zijn de steden Enschede, Hengelo en Almelo van het naziregime bevrijd. In het kader van de herdenkingen hebben professionals met jongeren, binnen het concept van een muziektheaterproductie, een voorstelling gemaakt met als titel ‘Sperrstunde Freedom’.

 

Sperrstunde Freedom is een tijdloos verhaal, opgetekend en verteld door slachtoffers van oorlogsgeweld en verschrikkingen in de vorm van een theaterproductie waar muziek, verhalen en beelden aan elkaar worden gekoppeld

 

De muziektheaterproductie Sperrstunde Freedom vindt zijn oorsprong en visualisering van de Brundibar. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgevoerd. De productie eindigt via een reis door de tijd zeventig jaar later in 2015. Dit element, waarbij historie aan de actualiteit is gekoppeld, maakt het verleden levend. Dat wordt bereikt door de verschillende kunstzinnige disciplines – zingen, musiceren en verhalen vertellen – bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden door projecties.

Tijdens de voorstelling komen verhalen over oorlog en vrede aan de orde. Deze worden vertelt door leerlingen van een basisschool, ROC studenten, slachtoffers van het naziregime maar ook door de zoon van een NSB’er.

De muziek die ten gehore wordt gebracht grijpt terug naar de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar muziek van nu staat ook op het programma, en er wordt afgesloten met Imagine van John Lennon; een lied met de ultieme wens voor de toekomst.

 

Uitvoerenden

Twents Jeugd Symfonie Orkest olv Carl Wittrock

een jeugd symfonie orkest bestaande uit 75 jongeren tussen 13 en 23 jaar

Lezerskoor De Twentsche Courant Tubantia

een koor van ca 130 zangers en zangeressen

Karavaan Der Vertrellers olv Wim Wolbrink

een groep enthousiaste mensen met hart voor de vertelkunst

Twentse Filmbank

beelden van Enschede, Hengelo en Almelo uit de oorlog

Enschede, Wilminktheater 1 april 2015

Hengelo, Stadhuishal 3 april 2015

Almelo, Grote Kerk, 7 april 2015

de voorstellingen beginnen om 20:00 uur

toegang € 7,50

 

Twente werd op 10 mei 1940 overrompeld door Duitse troepen. De grensbewaking in Glanerbrug, Knalhutte en Broekheurne werd in de loop van de ochtend zonder verzet in krijgsgevangenschap afgevoerd. Door zijn ligging nam Twente toen al een belangrijke positie in.

Hengelo, het water, spoor en wegenknooppunt van Oost naar West en van Noord naar Zuid Europa. Maar ook Hazemeijer bekend van haar militaire navigatieapparatuur en machinefabriek Stork voornamelijk ten gunste van de scheepsindustrie.

Daarnaast tussen Hengelo en Enschede het vliegveld  Twente op slechts acht kilometer van de Duitse grens en in en rondom Almelo en Enschede tal van belangrijke textielfabrieken.

Het is niet voor niets dat de bezetter de Twentse logistiek en bedrijvigheid draaiende hield en de productie in dienst stelde van haar eigen oorlogsindustrie. Vanwege dit economisch belang werd Twente het doelwit van de geallieerden die voornamelijk in een luchtoorlog bevochten werd.

De sporen daarvan waren meer dan zichtbaar. Hengelo en Enschede werden veelvuldig gebombardeerd. Niet zelden vielen daarbij onder de bevolking gewonden en doden te betreuren. De bezetter heeft in die Twentse luchtoorlog bijna 300 vliegtuigen uit de lucht weten te schieten.

Vermoedelijk zal voor de laatste keer de bevrijding groots gevierd worden. Daar zal een handjevol vrijheidsstrijders bij aanwezig zijn die uit eigen ervaring kunnen spreken over de verschrikkingen waarvan zij getuige waren.

Vrijheid die door hen zwaar bevochten is en nog elke dag beleefd wordt. Vrijheid van spreken, denken, geloven en handelen waar het toen om ging en hetgeen ook vandaag gezien wordt als één van de meest fundamentele mensenrechten. De geest van vrijheid die niet stil blijft staan. Het vrije woord, het vrije denken en het vrije leven die zich niet laten beteugelen. Integendeel. Vrijheid die door generaties omarmd wordt vanuit de gedachte dat wij leren van het verleden om de toekomst te kunnen duiden.

Door de bevrijding werd de democratische rechtsorde hersteld die uiteindelijk geleid heeft tot duurzame vrede en stabiliteit, tot economische, politieke en monetaire integratie en daarmee tot het moderne Europa van vandaag de dag.

Nieuwe generaties moeten leren op te groeien als democratische tolerante Europeanen die onbevangen naar een divers samengestelde samenleving kijken.